Zupa pesto z fasolką szparagową

Gdy znudziły Wam się już zupy tradycyjne... oto pyszna i pożywna zupa warzywna z pesto i fasolką szparagową. Jej smak jest wyjątkowy! Ja ją pokochałam...


Składniki:
  • 2 średnie marchewki
  • 1 pietruszka
  • 1/2 średniego selera
  • 1 por
  • 1,5-2 l bulionu warzywnego
  • ok. 300 g fasoli szparagowej żółtej (może być mrożona)
  • 1 op. pesto zielonego świeżego (takiego z lodówki)
  • garść drobnego makaronu
  • oliwa
  • sos sojowy
  • sól, pieprz

Wykonanie:

Warzywa obieramy, myjemy i suszymy. Marchewkę, pietruszkę i selera ścieramy na tarce o grubych oczkach. Pora drobno siekamy. Fasolkę szparagową kroimy na mniejsze kawałki (każdą przecięłam 2 razy czyli na 3 części). W garnku rozgrzewamy oliwę i wrzucamy marchewkę, pietruszkę, selera oraz pora. Warzywa smażymy około 5 min., aż zrobią się szkliste. Następnie zalewamy je gorącym bulionem (może być z kostki) i doprowadzamy do wrzenia. Wrzucamy fasolkę szparagową i gotujemy do momentu aż warzywa zrobią się miękkie. Na końcu dodajemy pesto oraz drobny makaron i gotujemy jeszcze kilka minut, aż makaron zmięknie. Doprawiamy pieprzem, solą i sosem sojowym.




Komentarze

Printfriendly

Copyright © Kuchnia MagdaLeny