SAŁATKA Z KURCZAKIEM, MANGO I PIECZONĄ DYNIĄ

Przepis dla osób lubiących sałatki na słodko...ze słoną nutą - mango, pieczona dynia w miodzie oraz sos z dodatkiem chutney z mango.A do tego ser feta dla przełamania tej słodyczy. Sałatka pewnie nie dla każdego... Dla mnie bomba!


Składniki:
  • ok. 200 g miksu sałat
  • ok. 300 g dyni (ważona ze skórką)
  • 1 pojedyncza pierś z kurczaka
  • 1/2 dużego mango
  • 1/2 op. sera feta
  • 1/2 dużego granatu
  • przyprawa do kurczaka, sól, pieprz
  • 3-4 łyżki oliwy
  • 1 łyżka miodu płynnego
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej mielonej
Sos:
  • 2 łyżki oliwy
  • sok z 1/2 cytryny
  • 1 łyżka chutney z mango (opcjonalnie)
  • pieprz, sól

Wykonanie:

Dynię obieramy ze skórki, czyścimy z pestek, myjemy, osuszamy i kroimy w kostkę. W misce mieszamy 1 łyżkę oliwy z płynnym miodem i słodką papryką mieloną. Do miski wrzucamy pokrojoną dynię i obtaczamy ją w oliwie z miodem. Następnie wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy w piekarniku 15-20 min. w temp. 200 stopni. Wyciągamy i studzimy. 
Pierś z kurczaka myjemy, osuszamy, oczyszczamy z niepotrzebnych części i kroimy w kostkę. Smażymy na rozgrzanej oliwie, przyprawiamy przyprawą do kurczaka, pieprzem i solą. Studzimy.
Ser feta kroimy w kostkę. Mango obieramy i również kroimy w kostkę. Wyłuskujemy ziarenka granatu. Sałatę myjemy, osuszamy, rozrywamy na mniejsze kawałki i wrzucamy do miski lub układamy na talerzu. Dodajemy usmażonego kurczaka, mango, ser feta, pieczoną dynię i posypujemy ziarenkami granatu. 
Przygotowujemy sos: W kubku mieszamy oliwę z oliwek z sokiem z cytryny. Dodajemy chutney z mango i wszystko dokładnie mieszamy. Przyprawiamy pieprzem i solą.
Gotowym sosem polewamy sałatkę.

Rada:

1)Gdy chcemy, aby sałatka była mniej słodka - nie daje w ogóle mango. Pozostałe składniki bez zmian.
2) Gdy nie mamy chutney z mango możemy go zastąpić łyżeczką miodu i dodać szczyptę chili.









P.S. Przepis mojego autorstwa.

Komentarze

Printfriendly

Copyright © Kuchnia MagdaLeny