RYŻ Z JAGLANKĄ OWOCOWĄ

Pożywny i zdrowy pomysł na śniadanie...


Składniki:
  • 1 woreczek ryżu białego
  • 300 ml dowolnego mleka (krowie, roślinne...)
  • 3-4 łyżki płatków jaglanych
  • 1 banan
  • garść malin (mogą być mrożone)

Wykonanie:

Dzień wcześniej wieczorem gotujemy ryż według przepisu. Ugotowany ryż, jeszcze gorący, umieszczamy w kokilkach lub filiżankach. Studzimy i wkładamy do lodówki.
Rano: Ryż wyciągamy z lodówki. Mleko podgrzewamy. Do gorącego mleka dodajemy płatki jaglane i gotujemy razem ok. 2-3 min. Nie doprowadzamy do wrzenia. Banana obieramy, kroimy w plasterki. Wrzucamy go razem z malinami do gotowej jaglanki i miksujemy wszystko za pomocą blendera.
Ryż wykładamy na talerz i polewamy go gotową jaglanką owocową. Gdy zostanie nam jaglanki możemy wlać ją do szklanki i potraktować jak koktajl :) 

Rada:

Gdy jaglanka jest za mało słodka możemy dodać jeszcze jednego banana.
Zamiast malin możemy dodać truskawki, borówki, jagody, porzeczki...







Komentarze

Printfriendly

Copyright © Kuchnia MagdaLeny