PLACUSZKI KAKAOWE

Placuszki kakaowe z nadzieniem serowo-bananowym z masłem orzechowym podawane na ciepło stanowią pyszne śniadanie, które poprawia nastrój. Można je także przełożyć, polać czekoladą i wstawić do lodówki. Podawane na zimno smakują jak doskonałe ciacho i mogą pełnić funkcję deseru 🍰


Składniki:
  • 1,5 szklanki mąki
  • 50 g masła
  • 2 jajka
  • 1 szklanka kefiru lub maślanki
  • 2-3 łyżki cukru pudru
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżka kakao
  • szczypta soli
Nadzienie:
  • 2 banany
  • 200 g sera białego chudego
  • 2-3 łyżki masła orzechowego
Polewa:
  • 50 g gorzkiej czekolady
  • 1 łyżka masła
  • cynamon
  • kasza jaglana ekspandowana

Wykonanie:

W jednej misce mieszamy ze sobą składniki suche: przesianą przez sitko mąkę, cukier puder, kakao, proszek do pieczenia oraz sól. Masło roztapiamy. W drugiej misce miksujemy jajka z kefirem/maślanką. Dodajemy powoli roztopione masło, nie przerywając miksowania. Do składników mokrych dodajemy porcjami składniki suche. Mieszamy. Gotowe ciasto odstawiamy na 15 min. Patelnię rozgrzewamy. Smażymy na patelni teflonowej bez tłuszczu lub możemy posmarować powierzchnię odrobiną masła. Placuszki odwracamy na drugą stronę, gdy pojawią się na nich pęcherzyki powietrza. 
Nadzienie: Banany obieramy i kroimy w plasterki. Za pomocą blendera ręcznego mieszamy ze sobą banany i ser biały do momentu aż masa będzie miała gładką konsystencję. Dodajemy masło orzechowe. Mieszamy.
Polewa: W kąpieli wodnej topimy czekoladę z masłem.
Gotowe placuszki przekładamy nadzieniem. Na wierzchu polewamy roztopioną czekoladą, posypujemy cynamonem i kaszą ekspandowaną. Można je również podawać pojedynczo bez przekładania.







Komentarze

Printfriendly

Copyright © Kuchnia MagdaLeny